De pompoen kennen we allemaal als herfstgroenten. Vanaf september liggen de supermarkten vol met de bekende oranje gekleurde bolvormen. Tijdens de feestdagen zien we dan ook veel gerechten op het menu terugkomen met pompoen er in verwerkt. Maar de pompoen doet ook dienst als decoratie, bijvoorbeeld met griezelige pompoen gezichten tijdens Halloween. Wanneer is eigenlijk de beste tijd om de pompoen te oogsten? Je leest het in deze blog.
Wat is een pompoen?
De pompoen is familie van de komkommer, courgette en meloen. Omdat een pompoen zaadjes bevat, noem je het eigenlijk een vruchtgroente. De vruchten ontstaan uit de vrouwelijke bloemen van de pompoen plant. Pompoenen zitten bomvol vitamine A, B, C en E. Bovendien bevat een pompoen veel vezels, wat weer goed is voor je darmen en bètacaroteen, kalium en ijzer. Kortom, pompoen past prima in een gevarieerd en gezond voedingspatroon.
Verschillende soorten pompoen
Naast de bekende oranje pompoen, zijn er nog veel meer verschillende soorten pompoenen. Er zijn zelfs pompoenen die je in de zomer kunt oogsten. We zetten de bekendste pompoenen voor je op een rij:
- Fles pompoen: Dit is een kleinere pompoensoort met een dunne schil en weinig draden van binnen. Deze pompoen heeft de vorm van een grote peer en wordt ook wel Butternut pompoen genoemd. Hij is makkelijk te schillen en in blokjes te snijden. Hierdoor kun je de flespompoen goed gebruiken in risotto, curry’s, salades en couscous bijvoorbeeld.
- Spaghetti pompoen: De spaghetti pompoen is ook langwerpig, maar het vruchtvlees kun je in sliertjes uit elkaar trekken na het koken. Hierdoor wordt hij vaak gebruikt als glutenvrij alternatief voor spaghetti.
- Hokkaido pompoen: Dit is een kleinere oranje pompoensoort die je veel in de winkels ziet liggen. Het vruchtvlees is lichtzoet en nootachtiger van smaak en je kunt hem met schil en al eten. Deze pompoen is erg lekker om met schil en al in de oven te roosteren.
- Grijze pompoen: Een pompoen met een grijze schil, maar wel oranje vruchtvlees. Na het koken wordt het kruimig, waardoor deze soort perfect is om soep van te maken.
- Patisson pompoen: Een kleine witte pompoensoort die in de zomer geoogst wordt wanneer de schil nog zacht is en de vrucht ongeveer 15 tot 20 centimeter groot is. Deze pompoen verwerk je op dezelfde manier als courgette en is ook lekker om te vullen.
Naast eetbare pompoenen kun je ook sierpompoenen kopen. Die zie je bijvoorbeeld terug in tuincentra. Een sierpompoen kun je niet eten en herken je aan de bittere smaak.
Wanneer kun je pompoen oogsten?
Beschik je over een moestuin? Dan kun je daar ook je eigen pompoen planten in laten groeien. Een pompoen zelf kweken is niet moeilijk, maar je hebt er wel een beetje ruimte voor nodig. Je kunt pompoen al vanaf mei in de grond zaaien met een afstand van zo’n 1,5 meter tussen de planten. Vanaf september kun je de pompoen dan al gaan oogsten en geniet je de hele herfst van pompoenen uit eigen tuin. Wil je meer tips over het kweken en oogsten van de verschillende pompoensoorten? Informeer dan eens bij een hovenier in de buurt, die je vindt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.